ΕΥΕΞΙΑΑΣΚΗΣΗ

Τα πιο «φιλικά» σπορ για αποφυγή τραυματισμών

Θες να γυμναστείς ελαχιστοποιώντας τον κίνδυνο τραυματισμού; Αυτά τα σπορ και δραστηριότητες είναι για σένα.

Τα πιο «φιλικά» σπορ για αποφυγή τραυματισμών

Ιδιαίτερα για όσους έχουν ξεπεράσει το φράγμα των 40, τα περισσότερα σπορ και δραστηριότητες ενέχουν κινδύνους τραυματισμών λόγω έντονων κραδασμών και απότομων κινήσεων.

Τα παρακάτω σπορ είναι πιο φιλικά στις αρθρώσεις και ελαχιστοποιούν τις πιθανότητες τραυματισμών – αν προφανώς γίνουν/εκτελεστούν σωστά και με την κατάλληλη καθοδήγηση.  

Κολύμβηση

Θεωρείται μία από τις καλύτερες ασκήσεις για όλο το σώμα και όλες τις ηλικίες, και είναι ιδιαίτερα φιλικό προς τις αρθρώσεις μιας και οι κραδασμοί είναι ελάχιστοι λόγω της άνωσης του νερού. Μάλιστα συχνά χρησιμοποιείται και ως αποκατάσταση τραυματισμών στη μέση και τα γόνατα, ενώ γυμνάζει αποτελεσματικά τους μύς του άνω κορμού και των ποδιών.

Δες εδώ μερικά κολυμβητήρια για να ξεκινήσεις τις πρώτες σου απλωτές. 

Ποδηλασία

Σε αντίθεση με το τρέξιμο που έχει αρκετούς κραδασμούς, η ποδηλασία είναι μια εξαιρετική μορφή άσκησης για την καρδιά και τους μύς των ποδιών, η οποία δεν επιβαρύνει ιδιαίτερα τις αρθρώσεις. Αν έχεις ενοχλήσεις στη μέση μπορεί η «ελεύθερη» μορφή της να μην ενδείκνυται μιας και δεν σταθεροποιείται η περιοχή, η εναλλακτική όμως του στατικού ποδηλάτου με στήριξη μέσης είναι ωραιότατη και εξίσου αποτελεσματική.

Γιόγκα

Αν γίνει σωστά και προσαρμοσμένα στις ανάγκες του καθενός, η γιόγκα αποτελεί εξαιρετικό συνδυασμό μυϊκής ενδυνάμωσης, ευλυγισίας, ισορροπίας και ψυχικής ανάτασης. Οι κινήσεις/ στάσεις της γιόγκα δυναμώνουν και τους μύς που στηρίζουν την σπονδυλική στήλη, προλαμβάνοντας έτσι ενοχλήσεις ή πιθανούς τραυματισμούς σε αυχένα και μέση.

Pilates

Η μέθοδος εκγύμνασης η οποία σχεδιάστηκε από τον Joseph Hubertus Pilates, επικεντρώνεται στη συμμετρική στάση του σώματος, στον έλεγχο της αναπνοής, στην ενδυνάμωση των κοιλιακών, στη σταθεροποίηση της σπονδυλικής στήλης, της λεκάνης και της ωμοπλάτης. Όλα τα παραπάνω την κάνουν μια από τις πιο φιλικές για το σώμα δραστηριότητες, αλλά και ιδανική για την πρόληψη ή αποκατάσταση τραυματισμών.

Δες εδώ πού μπορείς να κάνεις Yoga και Pilates στην Αθήνα. 

Tai Chi

Η αρχαία αυτή κινεζική τέχνη συνδυάζει βαθιές αναπνοές και χαλάρωση με αργές και απαλές κινήσεις και είναι ιδανική τόσο για την βελτίωση της ψυχικής διάθεσης όσο και για την μείωση των πόνων σε μεσήλικες και ηλικιωμένους. Οι αργές, ήπιες και ρέουσες κινήσεις του Tai Chi βελτιώνουν την αντοχή, την ισορροπία και την αναπνοή, διευκολύνοντας τη χαλάρωση του σώματος και του πνεύματος.

Ιππασία

Προσφέρει απλόχερα επαφή με τη φύση, και με ένα από τα πιο όμορφα ζώα που αυτή έπλασε, αλλά και ήπια άσκηση μέσα από την ενδυνάμωση των μυών του κορμού και των ποδιών τα οποία σε κρατάνε έφιππο. Οι κραδασμοί τέλος, είναι ελάχιστοι μιας και τους απορροφά το… κακόμοιρο αλογάκι.

Δες εδώ πού μπορείς να κάνεις ιππασία στην Αττική. 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

σχετικά άρθρα

"Παιδεία είναι αυτό που επιβιώνει όταν όλα όσα έχουν μαθευτεί ξεχνιούνται."

B.F. Skinner, 1904-1990, Αμερικανός ψυχολόγος

 • 1726 - Ιδρύεται το Ανώτατο Μυστικό Συμβούλιο στη Ρωσία.
  1846 - Εγκαθίσταται επίσημα στο Ώστιν η κυβέρνηση της νεοσυσταθείσας πολιτείας του Τέξας. Η κυβέρνηση της Δημοκρατίας του Τέξας παραχωρεί επίσημα την εξουσία της στην κυβέρνηση της πολιτείας του Τέξας μετά την προσάρτηση του Τέξας από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.
  1878 - Ο Τόμας Έντισον λαμβάνει δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για τον φωνογράφο.
  1884 - Περισσότεροι από 60 ανεμοστρόβιλοι χτυπούν τις Νότιες Ηνωμένες Πολιτείες.
  1915 - Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: αρχίζει η πρώτη ναυτική επίθεση στα Δαρδανέλλια όταν μία ισχυρή αγγλο-γαλλική δύναμη βομβαρδίζει το οθωμανικό πυροβολικό κατά μήκος της ακτής της Καλλίπολης.
  1936 - Υπογράφεται το Σύμφωνο Σοφούλη-Σκλάβαινα μεταξύ των κόμματος των φιλελεύθερων και των κομμουνιστών του Παλαϊκού Μετώπο.
  1942 - Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: σχεδόν 250 ιαπωνικά πολεμικά αεροπλάνα επιτίθενται στο Ντάργουιν, στη βόρεια Αυστραλία.
  1942 - Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Φραγκλίνος Ρούζβελτ υπογράφει το εκτελεστικό διάταγμα 9066, επιτρέποντας στους Αμερικανούς στρατιωτικούς να μεταφέρουν Ιάπωνες Αμερικανούς σε στρατόπεδα συγκέντρωσης.
  1945 - Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Μάχη της Ίβο Τζίμα. Περίπου 30.000 Αμερικανοί πεζοναύτες αποβιβάζονται στην Ίβο Τζίμα.
  1959 – Το Ηνωμένο Βασίλειο χορηγεί στην Κύπρο ανεξαρτησία, η οποία θα ανακηρυχθεί επισήμως στις 16 Αυγούστου του 1960.
  1976 - Ο Τζέραλντ Φορντ ανακαλεί το εκτελεστικό διάταγμα 9066 που οδήγησε στη μετεγκατάσταση των Ιαπώνων Αμερικών σε στρατόπεδα συγκέντρωσης.

© 2002-2020 MEDIA2DAY