ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑΠΩΣ ΝΑ...

Τρόποι να ξεπεράσεις τις φοβίες σου

Όλοι έχουμε φοβίες, αλλά το θέμα είναι να τις αναγνωρίζουμε και να κάνουμε τα απαραίτητα βήματα για να τις ξεπερνάμε.

Τρόποι να ξεπεράσεις τις φοβίες σου

Φοβίες όλοι έχουμε. Άλλες είναι εντελώς δικαιολογημένες, όπως για παράδειγμα αν κάποιος έχει δεχτεί επίθεση από ένα σκυλί, και μετά φοβάται τα σκυλιά. Άλλες είναι αδικαιολόγητες, παράξενες, κατάλοιπα της παιδικής ηλικίας… Φοβίες υπάρχουν πάρα πολλές, αλλά σιγά-σιγά, με τα κατάλληλα βήματα, όλες μπορούν να ξεπεραστούν. Ας δούμε μερικά πράγματα που μπορείς να κάνεις.

*Πρώτα, πρέπει να την αναγνωρίσεις. Να αναγνωρίσεις ότι αυτή η φοβία σού προκαλεί προβλήματα στην καθημερινότητά σου, και ότι δεν υπάρχει λόγος να την κρατάς μέσα σου και να σε βασανίζει. Μέχρι να παραδεχτείς ότι είναι ένα πρόβλημα, και ότι σκοπεύεις να το αντιμετωπίσεις, δεν θα καταφέρεις πολλά…

*Έπειτα, βρες ποια είναι η πηγή του φόβου σου. Σε τι εστιάζεται; Από πού προκύπτει; Είναι σημαντικό να εξετάσεις τον φόβο σου όσο πιο «επιστημονικά» και με ψυχρή λογική γίνεται. Όσο περισσότερο το εκλογικεύεις, τόσο πιο εύκολα θα το ξεπεράσεις.

*Μια τεχνική που μπορείς να δοκιμάσεις αν νιώθεις πως σε πιάνει παράλογος φόβος είναι να κάνεις απαλά χτυπήματα (ταπ-ταπ-ταπ) στους καρπούς και στα μηνίγγια σου. Θα σε βοηθήσει να χαλαρώσεις αλλά και να συγκεντρωθείς.

*Έλα σε επαφή με τους φόβους σου. Αν πρόκειται για κάτι χειροπιαστό – όπως, ξανά, τα σκυλιά – δοκίμασε σιγά-σιγά να έρχεσαι σε επαφή με σκυλιά που σίγουρα δεν θα σου κάνουν κακό. Όπως ένα γλυκούλι κουτάβι ή το πιστό σκυλί ενός φίλου σου, που ξέρεις ότι σε αγαπάει.

*Θυμήσου ότι, τις περισσότερες φορές, οι φοβίες βασίζονται σε παράλογες σκέψεις. Μην σταματήσεις να το σκέφτεσαι αυτό. Μερικές φορές, πρέπει να πιέζουμε τον εαυτό μας όσον αφορά τέτοια πράγματα.

*Δοκίμασε να καταγράφεις τις σκέψεις σου, όπως και τα πράγματα που σου προξενούν φόβο. Έχοντάς τα γραμμένα μπροστά σου, θα είναι πιο εύκολο να τα δεις με την ψυχρή λογική που αναφέραμε πιο πάνω.

*Μίλα σε κάποιον. Αν δεν νιώθεις έτοιμος να μιλήσεις με έναν ειδικό, ή αν πιστεύεις πως δεν είναι ανάγκη, μίλα σε έναν έμπιστο φίλο σου. Θα σε βοηθήσει να δεις ότι τα πράγματα δεν είναι τόσο τραγικά.

*Διάβασε. Μερικές φορές, το να διαβάζουμε πληροφορίες για έναν φόβο μας είναι αρκετό για να τον κατανοήσουμε καλύτερα. Ειδικά αν αυτό το βιβλίο ή άρθρο που διαβάζουμε είναι γραμμένο από έναν ειδικό. (Και όχι, ας πούμε, από έναν τυχαίο τύπο σε ένα φόρουμ.)

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

"Παιδεία είναι αυτό που επιβιώνει όταν όλα όσα έχουν μαθευτεί ξεχνιούνται."

B.F. Skinner, 1904-1990, Αμερικανός ψυχολόγος

 • 1726 - Ιδρύεται το Ανώτατο Μυστικό Συμβούλιο στη Ρωσία.
  1846 - Εγκαθίσταται επίσημα στο Ώστιν η κυβέρνηση της νεοσυσταθείσας πολιτείας του Τέξας. Η κυβέρνηση της Δημοκρατίας του Τέξας παραχωρεί επίσημα την εξουσία της στην κυβέρνηση της πολιτείας του Τέξας μετά την προσάρτηση του Τέξας από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.
  1878 - Ο Τόμας Έντισον λαμβάνει δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για τον φωνογράφο.
  1884 - Περισσότεροι από 60 ανεμοστρόβιλοι χτυπούν τις Νότιες Ηνωμένες Πολιτείες.
  1915 - Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: αρχίζει η πρώτη ναυτική επίθεση στα Δαρδανέλλια όταν μία ισχυρή αγγλο-γαλλική δύναμη βομβαρδίζει το οθωμανικό πυροβολικό κατά μήκος της ακτής της Καλλίπολης.
  1936 - Υπογράφεται το Σύμφωνο Σοφούλη-Σκλάβαινα μεταξύ των κόμματος των φιλελεύθερων και των κομμουνιστών του Παλαϊκού Μετώπο.
  1942 - Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: σχεδόν 250 ιαπωνικά πολεμικά αεροπλάνα επιτίθενται στο Ντάργουιν, στη βόρεια Αυστραλία.
  1942 - Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Φραγκλίνος Ρούζβελτ υπογράφει το εκτελεστικό διάταγμα 9066, επιτρέποντας στους Αμερικανούς στρατιωτικούς να μεταφέρουν Ιάπωνες Αμερικανούς σε στρατόπεδα συγκέντρωσης.
  1945 - Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Μάχη της Ίβο Τζίμα. Περίπου 30.000 Αμερικανοί πεζοναύτες αποβιβάζονται στην Ίβο Τζίμα.
  1959 – Το Ηνωμένο Βασίλειο χορηγεί στην Κύπρο ανεξαρτησία, η οποία θα ανακηρυχθεί επισήμως στις 16 Αυγούστου του 1960.
  1976 - Ο Τζέραλντ Φορντ ανακαλεί το εκτελεστικό διάταγμα 9066 που οδήγησε στη μετεγκατάσταση των Ιαπώνων Αμερικών σε στρατόπεδα συγκέντρωσης.

© 2002-2020 MEDIA2DAY