ΤΕΧΝΕΣΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

Ανακοινώθηκε το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης!

Βράχοι δεσπόζουν στις αφίσες του 22ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Πώς τις εμπνεύστηκε ο δημιουργός τους;

Ανακοινώθηκε το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης!

Αφιερώματα σε βραβευμένους σκηνοθέτες, ντοκιμαντέρ που ανασκαλεύουν υποθέσεις πολιτικές, κοινωνικές, υποθέσεις πολέμων και εμπλοκών κρατών και τις επιπτώσεις τους, περιπτώσεις δημοσιογραφικής διαχείρισης κρίσεων, ερωτήματα για τη φύση της σύγχρονης δημοσιογραφίας, μουσικά ντοκιμαντέρ, ακόμα και αφιέρωμα στα “ memes” (τα "μιμίδια" - μονάδες πολιτισμού που μεταβιβάζεται από έναν άνθρωπο σε άλλο, μέσω της μίμησης ειδικά μέσω του κυβερνοχώρου και των viral που δημιουργούν), περιλαμβάνει το πρόγραμμα του φετινού 22ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης που προετοιμάζεται ήδη για το διάστημα από 5-15 Μαρτίου.Στην ίδια διοργάνωση αναμένεται αφιέρωμα στην ...διαταραγμένη συνύπαρξη ανθρώπου - πλανήτη, με προεκτάσεις και στις υπόλοιπες τέχνες αλλά και τη φιλοσοφία και τη γεωλογία.

Αυτή τη σχέση ανέλαβαν να περιγράψουν τα πόστερς του φεστιβάλ που δημιούργησε ο designer Σάκης Στριτσίδης και στα οποία δεσπόζει ένας βράχος.Σύμφωνα με το σκεπτικό της επιλογής του poster:«Τι μπορεί να συμβολίζει ένας βράχος; Την ίδια τη γη, το περιβάλλον, τη φύση, το παρελθόν μας, την καθημερινότητά μας, την ίδια την πραγματικότητα.

Κι ακόμα, την ευθύνη που έχει ο άνθρωπος απέναντι στο περιβάλλον, την κοινότητα που ζει, την ίδια του την ύπαρξη. Η εποχή της 4ης μεγάλης επανάστασης, της τεχνολογικής, δεν είναι τόσο φωτεινή όσο μας είχε υποσχεθεί. Και ενώ στον πλανήτη Γη ο άνθρωπος βρίσκεται πλέον υπερσυνδεδεμένος, και ταυτόχρονα απομονωμένος, το ερώτημα που φαίνεται να επανέρχεται ισχυρότερο είναι αυτό της “ αληθινής” πραγματικότητας, όπου όλα τα κατεπείγοντα ζητήματα  θα πρέπει να αντιμετωπιστούν».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

"Παιδεία είναι αυτό που επιβιώνει όταν όλα όσα έχουν μαθευτεί ξεχνιούνται."

B.F. Skinner, 1904-1990, Αμερικανός ψυχολόγος

 • 1726 - Ιδρύεται το Ανώτατο Μυστικό Συμβούλιο στη Ρωσία.
  1846 - Εγκαθίσταται επίσημα στο Ώστιν η κυβέρνηση της νεοσυσταθείσας πολιτείας του Τέξας. Η κυβέρνηση της Δημοκρατίας του Τέξας παραχωρεί επίσημα την εξουσία της στην κυβέρνηση της πολιτείας του Τέξας μετά την προσάρτηση του Τέξας από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.
  1878 - Ο Τόμας Έντισον λαμβάνει δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για τον φωνογράφο.
  1884 - Περισσότεροι από 60 ανεμοστρόβιλοι χτυπούν τις Νότιες Ηνωμένες Πολιτείες.
  1915 - Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: αρχίζει η πρώτη ναυτική επίθεση στα Δαρδανέλλια όταν μία ισχυρή αγγλο-γαλλική δύναμη βομβαρδίζει το οθωμανικό πυροβολικό κατά μήκος της ακτής της Καλλίπολης.
  1936 - Υπογράφεται το Σύμφωνο Σοφούλη-Σκλάβαινα μεταξύ των κόμματος των φιλελεύθερων και των κομμουνιστών του Παλαϊκού Μετώπο.
  1942 - Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: σχεδόν 250 ιαπωνικά πολεμικά αεροπλάνα επιτίθενται στο Ντάργουιν, στη βόρεια Αυστραλία.
  1942 - Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Φραγκλίνος Ρούζβελτ υπογράφει το εκτελεστικό διάταγμα 9066, επιτρέποντας στους Αμερικανούς στρατιωτικούς να μεταφέρουν Ιάπωνες Αμερικανούς σε στρατόπεδα συγκέντρωσης.
  1945 - Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Μάχη της Ίβο Τζίμα. Περίπου 30.000 Αμερικανοί πεζοναύτες αποβιβάζονται στην Ίβο Τζίμα.
  1959 – Το Ηνωμένο Βασίλειο χορηγεί στην Κύπρο ανεξαρτησία, η οποία θα ανακηρυχθεί επισήμως στις 16 Αυγούστου του 1960.
  1976 - Ο Τζέραλντ Φορντ ανακαλεί το εκτελεστικό διάταγμα 9066 που οδήγησε στη μετεγκατάσταση των Ιαπώνων Αμερικών σε στρατόπεδα συγκέντρωσης.

© 2002-2020 MEDIA2DAY